Yrttien viljely

Yrttien viljelemisestä

Yrttien viljely muistuttaa läheisesti puutarhan vihanneskasvien viljelyä. Yrtit eivät tarvitse kukoistaakseen mitään suurta peltoa, vaan ne menestyvät pienelläkin maatilkulla. Jotta puutarhamaan muokkaamiselle ei koituisi vaikeuksia, kannattaa monivuotisina kasvavat yrtit laittaa eri paikkaan kasvamaan kuin yksivuotiset yrtit.

Ihanteellinen kasvuympäristö yrteille on

  • valoisa
  • lämmin
  • hieta- tai hiekkamaa.

Jos viljellään monivuotisia yrttejä, on syytä huomioida, että silloin maan sadeveden läpäisykyky on oltava hyvä eikä maa saisi jäätyä taimien tyvelle. Yrttien kasvupaikka on kätevä sijoittaa keittiön lähistölle, niin ruuanlaittoon ryhdyttäessä pääsee helposti keräämään yrttejä. Tarvitaan vain muutama taimi yrttejä niin yksi perhe saa niistä mausteet ja yrttijuomat (“teen”).

Yrttejä ei tarvitse lannoittaa runsaasti. Kun yrttitarha perustetaan, voidaan käyttää kompostia. Keväisin voi antaa lannoiterakeita yrttien kasvukauden alkaessa (ei tarvita enempää kuin 1 ruokalusikallinen taimea kohti). Jos istuttaa yrttien taimet muoviin tai katekankaaseen, saadaan helposti hoidettava yrttitarha. Eikä rikkaruohojen kitkemistä juurikaan tarvitse tehdä. Sen tähden istutusreikä on hyvä olla pieni (istutusreikää voidaan suurentaa, kun taimet kasvavat isommiksi).

Yrttien satokausi on pitkä, niistä saadaan mausteita ja juoma-aineksia pitkin kesää. Sekä yrttien lehtien että siemenien korjuuajaksi on hyvä valita poutapäivä. Lehtien sato kerätään vähän ennen yrttikasvin kukintaa talvea varten. On mahdollista kerätä yrttejä niin että ottaa varretkin ja kuivatuksen jälkeen poistaa lehdet. Siinä tapauksessa, että tahdotaan kerätä uusi sato lehtiä, kaksi alimmaista lehtihankaa annetaan säilyä versomista varten. Siemenet mausteiksi korjataan talteen syksyllä, kun ne kypsyvät (vähän ennen siemenien varisemista maahan).

puutarha

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »