Yrttien säilöntä talveksi

Yrttien säilöntä talveksi

Yrttien säilöntä talveksi – miten menetellään? Tässä ohjeistusta yrttien säilöntään talveksi. Tarjolla on kolme säilöntävaihtehtoa: kuivaaminen, pakastaminen ja säilöntä öljyssä.

Yrttien säilöntä talveksi: kuivaaminen

Yrttien säilöntä talveksi kuivattamalla on hyvä keino ja kuivaaminen käy parhaiten, jos kuivatus tehdään mahdollisimman nopeasti. Kun kuivatuslämpötila on matala, säilyvät aromiaineet paremmin. Kuivattamisen jälkeen yrtit säilötään niin kokonaisina kuin on mahdollista, etteivät aromit sekä yrttien maku ja tuoksu häviä. Säilöntä talveksi kuivattamalla on siten hyvä menetelmä, kun vain toimitaan näiden ohjeiden mukaisesti.

Kun sitten yrttien säilöntä on tehty kuivattamalla niin yrtit hierotaan tai murennetaan rikki vasta juuri ennen käyttöä ruokaa valmistettaessa.

Kasvikuivuri ei ole ainoa mahdollinen menetelmä yrttien säilöntään talvea varten kuivattamalla. Yrtit voidaan pienehköissä nipuissa ripustaa katonrajaan ja jääkaapin ylähylly sopii kuivattamiseen myös samoin kuin sähköuuni vähän yli 30 asteen lämpötilassa uunin luukku raollaan. Kun yrttien säilöntä talveksi kuivattamalla on valmis, pakataan yrtit tiiviisiin rasioihin. Kuivattujen yrttien säilöntäaika ennen käyttöä on ainoastaan yksi vuosi. Yli vuoden vanhoja yrttejä voidaan hyvin käyttää jalkakylpyyn.

Talvea varten kuivattuja yrttejä voidaan käyttää maustamiseen ja vaikkapa yrttiteeksi sekä leipätaikinaan lisäämällä. Keitto- ja pataruokiin talveksi kuivatut yrtit soveltuvat myös mainiosti.

Yrttien säilöntä talveksi: pakastaminen

Yrttejä on niin erilaisia, että eri yrttejä on säilöttävä niille parhaiten soveltuvilla tavoilla talveksi. Niin sanottuja kovia yrttejä ovat muun muassa oregano, rosmariini ja tinjami. Nämä kovat yrtit kannattaa pakastaa. Kokoa kovia yrttejä pieniin yhden käyttökerran annoksiin pakastaen ne yrtit sitten pusseissa, jotka pystytään sulkemaan ilmatiiviisti.

Toinen mahdollisuus yrttien säilönnässä pakastamalla ne talveksi on tehdä yrteistä “liemikuutioita” jääpalarasian avulla. Yrttien pakastamiseen liemikuutioiksi käytä nesteenä vettä, öljyä, punaviiniä tai vaikka kasvislientä (sen mukaan mikä on liemikuutioyrttien lopullinen käyttötarkoitus). Helpoin pakastusneste on öljy ja myös turvallisin.

Voimakasmakuiset yrtit ovat omiaan liemikuutioiksi pakastamiseen talvea varten. Niitä yrttejä voi sitten käyttää antamaan makua pataruokiin tai paistinpannulle ruuankypsentämisen alussa. Tuoreyrteistä on kätevää pakastaa jääpalarasioihin omatekoisia yrttisekoituksia.

Mutta pehmeät yrtit (mm. basilika, persilja, rakuuna) saavat vaurioita, jos ne säilötään pakastamalla. Pehmeistä yrteistä on hyvä tehdä yrttiöljyä tai pestokastiketta ennen kuin ne pakastetaan talveksi. Tämä menetelmä auttaa maun säilymiseen.

Yrttien säilöntä talveksi: pakastaminen öljyssä

Yrttien pakastaminen öljyssä talveksi on kenties vähemmän tunnettu menetelmä yrttien talvisäilöntään, mutta sitäkin kannattaa käyttää.

Rosmariini on tosi hyvä yrtti öljyssä pakastettavaksi talvea varten. Samoin salvia, oregano ja tinjami. Yrttien pakastaminen öljyssä etenee näin:

– käytetään vain kunnoltaan parhaita yrttejä, jotka hienonnetaan tai leikataan.
– yrttisilppua laitetaan jääpalamuottien lokeroihin noin 2/3 täyteen silputuilla yrteillä.
– monta yrttiä voi laittaa samaan jääpalakuutioon jos haluat.
– öljy tai sulatettu voi kaadetaan lokeroihin yrttien päälle, peitellään muovikelmulla kevyesti.
– pakastaminen kestää yön yli ja aamulla voi irrottaa yrttikuutiot sekä laittaa ne vaikka muovipussissa pakastimeen.

Yrttien pakastaminen öljyssä estää yrttiä tummumasta ja se tekee ruuanlaitosta talvella helpompaa, kun voi pakastimesta poimia jäisen yrttikuution ja lisätä sen pata- tai keittoruokaan.

 

säilöntä

You may also like...

Translate »