Yrttien käyttö ruuanlaitossa

Yrttien käyttö ruuanlaitossa

Yrttien käyttämistä ruoanvalmistuksessa ei pitäisi ollenkaan vähätellä, sillä yrtit antavat hyvin lisää makua ruokaan kuin ruokaan. Niinpä yrttejä kannattaa suorastaan tuhlailla ruuanvalmistuksessa. Yrtit tarjoavat maun lisäksi värejä sekä tuoksuja ruokiin. Tiesitkö, että yrteissä on fenolisia yhdisteitä, joilla on suotuisa vaikutus kehossa?

Voimakkaat yrtit (esim. timjami) voi laittaa ruokiin jo siinä vaiheessa, kun ruoanlaitto alkaa, mutta herkemmät yrtit (esim. basilika) on syytä lisätä vasta ruoan kypsentämisen lopulla tai jopa vasta valmiiseen ruokaan, että noiden yrttien herkät aromit säilyisivät (tai esim. persiljan C- ja A-vitamiini. Persilja on muutenkin maailman yleisimmin käytetty yrtti ruuanlaitossa).

Yrttien viljely ei ole vaikeaa eikä erityisen suuritöistäkään. Yrttejä voi viljellä ikkunalaudalla, parvekeruukuissa tai kasvimaalla. Jos käyttää esikasvatettavia yrttejä, niiden siemenet kylvetään maalis- huhtikuussa ja siirretään ulos kasvimaalla sitten kun ilma on lämmennyt. Lisäksi yrttejä voi ostaa kasvatettaviksi taimitarhoista ja ruokakaupoistakin.

Yrttiasiantuntijat suosittelevat, että kahta voimakasta yrttiä ei pitäisi käyttää yhdessä. On parempi laittaa ruokaan yksi vahva ja yksi tai muutama mieto yrtti tasapainottamaan vahvaa yrttiä. Mietoja yrttejä ja niiden herkkiä aromeita voi laittaa paljon ruokaan sekä yhdistellä niitä yrttejä monien muiden kanssa, kuten esim. ruohosipulin.

Yrttien käyttö ruuanlaitossa

Ei pitäisi unohtaa sitä, että monesta yrttikasvista saadaan myös kivennäis- ja hivenaineita ja niiden avulla voidaan paikata ravinneköyhän ruokavalion jättämiä puutostiloja. Suolan voi korvata niin ikään mausteyrteillä, kuten kyntelillä tai lipstikalla. Kannattaa rohkeasti maistella yrttejä ja käyttää sitten niitä, jotka suussa tuntuvat hyviltä.

Kuivattua yrttiä on tarpeen hauduttaa lyhyen aikaa ruuanvalmistuksessa kun taas hienonnetut lehtimausteet laitetaan ruuan joukkoon vasta keittämisen jälkeen. Mutta pitkä keittoaika vie yrteistä makua. Kun käytetään yrtin siemeniä, ne laitetaan ruuan joukkoon heti kypsentämisen alussa, sillä muuten ne eivät ennätä antaa makua ruualle.

Tuoreet yrtit ovat tavallisesti miedompia kuin kuivatut ja jauhettu yrtti on vahvempi kuin murskattu. Tuoreita yrttejä lisätään ruokaan kaksin- tai kolminkertainen määrä kuivattuihin yrtteihin verrattuna. Yrttimausteen maku vahvistuu muutamassa minuutissa, joten yrtit eivät yleensä kuulu pöytämausteeksi.

Tehosekoittimella voidaan kätevästi hienontaa kuivattuja yrttejä. Jos yrtissä on paljon leikkuupintaa, on siinä myös paljon makua. Mitä yrttien säilytykseen tulee niin jos tilaa vain riittää yrtit on hyvä säilyttää kokonaisina.

Saksilla saa parhaiten silputtua tuoreita yrttejä ruokiin. Tähteeksi jääneet tuoreet yrtit voidaan pakastaa.

Kukkiakin voidaan käyttää ruokien kanssa, kukat sopivat esim. salaattien koristeluun ja maustamiseen. Uuteen yrttiin tutustuminen on helppoa tehdä vaikkapa näin: yrttiä sekoitetaan voihin tai tuorejuustoon, annetaan seisoa vähintään tunnin ja maistellaan sen jälkeen vaikka keksin päällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »