Yrttien istutus

Yrttien istutus

Yrttien istutus on keväistä puuhaa. Tässä tulee tietoa siitä, mikä on hyvä yrttien istutusaika eri yrteille.

Ennen kuin aloittaa yrttien istuttamisen on hyvä pohtia ensin, että tahdotko käyttää yrttejä maustamiseen, teehen vai rohtoina vai peräti noihin kaikkiin tarkoituksiin. Jos haluat vähimmällä vaivalla yrttejä niin kannattaa suosia silloin pitkän kasvukauden omaavia monivuotisia yrttejä.

Kasvualustaan tehdään esimerkiksi kepin avulla matalia vakoja. Riviväliksi sopiva on 15-20 cm. Yrtin siemenet kylvetään pääsääntöisesti kosteaan maahan puolesta sentistä kolmen sentin syvyyteen sen mukaan, minkä kokoisia siemenet ovat.

Yrttien istutus

Kun siemenet on kylvetty maahan, niiden päälle laitetaan ohut kerros turvetta, kuohkeaa multaa tai ihan vaan hiekkaa. Taputtele maanpinta tiiviiksi ja peitä harsolla. Jos sää on aurinkoinen, on tärkeää tehdä lisäkastelua joka päivä suihkuttamalla. Suositeltavin kasteluaika on ilta, jotta kosteus pysyisi maassa paremmin. Yrttejä lannoitetaan koko kasvukausi.

Yrtit tarvitsevat valoa noin 6 tuntia päivässä, mutta ei kuitenkaan Auringon paahdetta. Vedellä kastellessa annetaan kunnolla vettä ja annetaan maan kuivahtaa välillä, muttei kuivua. Yrtit tarvitsevat hyvän maaperän sekä säännöllistä lannoitusta ja kalkitsemista.

Tuoksuampiaisyrtti

Tuoksuampiaisyrtti kylvetään avomaalle samoihin aikoihin kuin kylvetään herne ja porkkana. Tuoksuampiaisyrtin siemenien kylvöaika on toukokuussa ja etenkin Etelä-Suomessa se tehdään suorakylvönä.

Chili

Chilin kasvatus onnistuu sisällä ja ulkona, multa- ja vesiviljelynä. Ruukkukasvatus käytteän kylvömultaa ja kastellaan vedellä kevyesti. Siemenien kylvöaika ruukkuihin on tammi-maaliskuussa. Ruukut laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Multaa sumutetaan vedellä säännöllisesti. Tasaisen kosteuden säilymiseksi pitää ruukku peittää esim. muovilla. Chilin siemenien itämisaika on noin 2 viikkoa. Esikasvatukseen kuluu aikaa 8-12 viikkoa. Mitä enemmän multaa tai turvetta, sitä enemmän chiliä saadaan. Chili on arka kylmälle ja vedolle, joten hyvä kasvupaikka sisällä on valoisa ikkunalauta, kasvihuone tai ruukkupuutarha lämpimässä paikassa, kuten seinän vieressä. Kun yölämpötila ei putoa enää alle +5 asteen voi chilin taimet siirtää ulos kokonaan.

Munakoiso

Munakoison kylvöaika on helmi-maaliskuussa. Munakoisoa ei ole vaikea hoitaa, mutta munakoison pitää saada paljon lämpöä sekä pitkä kasvukausi, jotta sato kypsyisi hyvin. Taimikasvatukseen kuluu aikaa jopa 10-12 viikkoa. Itämisaikana tarvitaan +25 asteen lämpötila, mutta kasvatusaikana on +20 astetta tarpeeksi. Munakoisoa kasvatetaan tomaatin lailla ja munakoison varsia tuetaan.

Timjamit

Timjamin siemenet kylvetään huhti-toukokuussa sisätiloihin tai jos haluaa suoraan kylvää avomaalle niin touko-kesäkuun vaihteen tienoolla. Timjamin siemeniä ei peitetä ja ne itävät noin kymmenessä päivässä +20 asteen lämpötilassa. Timjami pitää auringosta, kalkkipitoisesta, ravinnerikkaasta ja nopeasti lämpenevästä kasvumaasta. Timjami on arka kevättalven auringonpaisteella ja märkyydelle. Jos kasvattaa timjamia karussa maassa siitä saadaan paras maku. Kivikossa ja mustassa muovikatteessa voi timjamia myös viljellä.

Meiramit

Meiramit viljellään huhtikuussa taimikasvatuksena. Ohuelti multaa peitteeksi ja multa kosteana. Itämisaika noin 20 päivää +20 asteen lämmössä. Kun taimet karaistuneet, ne viedään ulos kasvamaan aurinkoiseen ja lämpimään maapaikkaan. Tarvitsee kevyen ja ravinteikkaan maan.

Basilikat

Basilikat kylvetään maalis-huhtikuussa. 2-4 siementä ruukkuun. Ohuelti hiekkaa siemenien päälle. Basilika alkaa itämään 1-2 viikon kuluttua +20 asteen lämpötilassa. Basilikan taimet pitää karaista ennen kuin ne istutetaan ulos. Tarvitsee ilmavaa multaa ja hyvän lannoituksen. Kasvupaikaksi sopii kasvihuone tai muu lämmin ja tuuleton paikka. Vain ihan eteläisimmässä Suomessa voidaan kasvattaa avomaalla ja sielläkin harson alla. Huomioitava basilikan hallanarkuus.

Kurkkuyrtti

Kurkkuyrtti kylvetään touko-kesäkuussa (suorakylvönä) siemenistä avomaalle parin kolmen sentin syvyyteen. Jos maaperä on tarpeeksi kostea, taimettuminen onnistuu noin kahdessa viikossa. Kurkkuyrtin kasvatus onnistuu parvekkeellakin esim. isoissa ruukuissa.

Kynteli

Kynteli kylvetään Etelä-Suomessa avomaalle touko-kesäkuussa, mutta Pohjois-Suomessa käytetään taimikasvatusta. Itämisaika 1-2 viikkoa +20 asteen lämmössä. Kylmässä maassa kynteli ei idä ollenkaan, mutta suotuisissa kasvuoloissa kasvaa nopeasti. Kynteli tarvitsee aurinkoisen, lämpimän ja niukkaravinteisen kasvumaan. On arka hallalle.

Kirveli

Kirvelin  siemenet kylvetään aikaisin keväällä joko ruukkuun tai avomaalle monta kertaa kesän aikana ja kirveli tykkää kasvaa ulkona. Voi viljellä myös ikkunalaudalla. Puolivarjo suotuisin paikka kirvelille (tekee hyvää aromille). Savimaassa kasvaa parhaiten ja maan pitäisi olla kevyttä ja kuohkeaa. PH olisi hyvä olla noin kuusi. Kaipaa säännöllisesti vettä.

Korianteri

Korianteri menestyy ruukussa esim. pihalla, mutta myös sisällä voi kasvattaa. Kylvöaika ulkona toukokuussa ja siemenet istutetaan noin 3 sentin syvyyteen silloin kun öisin lämpötila on yli 7 astetta. Vain ohuelti maata korianterin siemenien päälle. Itämisaika pari kolme viikkoa. Korianterin taimet ovat kylmää kestäviä.

Laventeli

Laventelin siemenet kylvetään maaliskuussa ruukkuihin ja ulos ryytimaahan  toukokuun puolivälin jälkeen vasta. Laventelia voi kylvää syksylläkin. Itämislämpötila 20 astetta ja itämisaika 5-10 päivää. Tarvitsee aurinkoisen ja kalkitun kasvupaikan. Laventelikasvusto uusitaan noin viiden vuoden välein, koska kasvuvoima heikkenee vähitellen.

Lipstikka

Kylvetään syksyllä tai keväälle avomaalle, huomioitava itämisen ja kasvun alkamisen hitaus. Kun lämpötila on 18 astetta, lipstikka itää noin 10 vuorokaudessa. Yksi lipstikka riittää hyvin isollekin taloudelle. Puolivaloinen kasvupaikka lipstikalle otollinen ja maa oltava ravinteikasta tai sitten savimaata. Lipstikka on kylmänkestävä. Vain juuri istutetut taimet kaipaavat kastelua, myöhemmin eivät juuri lainkaan.

Minttu

Minttua on monta lajiketta ja yleensä niitä voi kasvattaa ihan siemenistä. Huhtikuussa tehdään mintun esikasvatus tai sitten touko- kesäkuussa suorakylvönä ulos. Minttua voi kasvattaa ruukuissa ja avomaalla. Puolivarjoinen kasvupaikka, kosteahko ja kuohkea multa sekä hyvä kate niin minttu viihtyy.

Persilja

Esikasvatus sisällä on mahdollinen ja persiljan  siemenillä on pitkä itämisaika, jopa 2-4 viikkoa, Istutus aikaisin keväällä. Voi kasvattaa ikkunalaudalla. Kastelu ja lannoitus säännöllisesti sekä latvominen. Osittainen varjo on persiljalle hyväksi ja avomaalla kasvatettaessa multava, kosteutta pidättävä ravinteikas maa tarvitaan. Kasvihuoneessa voi persiljaa myös kasvattaa.

Rakuuna

Rakuuna kylvetään ruukkuihin huhti-toukokuun aikana. Rakuunan siemenet alkavat itämään noin 20 päivässä +20 asteen lämpötilassa. Rakuuna viihtyy auringossa ja muutenkin parhaat aromit rakuunasta saa aurinkoisella kasvupaikalla. Rakuuna tarvitsee syvämultaisen, kalkkipitoisen, ravinteikkaan ja kosteutta pitävän kasvumaan. Katetta on hyvä käyttää.

Ruohosipuli

Huomioi, että ruohosipulin siemenet itävät hitaasti, aikaa voi mennä kaksi viikkoa. Ruohosipulin siemenet kylvetään avomaalle keväällä maan lämmettyä tarpeeksi. Ruukkukasvatuksessa voidaan ruohosipulia myös viljellä puolivarjossa. Avomaalla kasvatettaessa ruohosipuli tarvitsee multaa ja puolivarjoa. Jos ruohosipulia kasvattaa ruukussa on kasteltava paljon ja annettava ravinteita, jotta ruohosipuli pysyy vihreänä.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissan siemenet kylvetään ruukkuun jo maaliskuussa ja avomaaviljelyssä maahan vasta kesäkuussa. Itämisaika ulkona on jopa 3 viikkoa, mutta voi itää jo kahden viikon kuluttua. Ruukussakin voi viljellä sitruunamelissaa siemenistä tai taimia käyttämällä. Sitruunamelissa tarvitsee puolivarjoa ja taimet voi viedä ulos, kun hallayöt ovat menneet.

Tilli

Tilli kylvetään siemenistä keväällä aikaisin, ruukkuihin tasaisin välein. Tarvitsee suojaisan kasvupaikan auringossa. Tilli esikasvatetaan sisällä ja viedään ulos kasvamaan kun hallanvaaraa ei ole enää. Ei viihdy sisällä. Huomioitava, että liiallinen typellä lannoitus vähentää tilin aromia.

Salvia

Salvialle esikasvatus jo maaliskuussa. Salvian siemenet alkavat itämään 1-3 viikossa, kun lämpöä on +18 astetta. Hitaasti taimettuva. Kun hallanvaara on ohi, istutetaan avomaalle ja salvia tarvitsee aurinkoisen, kalkitun, hiekkapitoisen maan. Mutta ruukussakin voi salviaa viljellä.

Rosmariini

Rosmariinia on vaikea kasvattaa siemenistä. Esikasvatus alkaa maaliskuussa. Jos tehdään rosmariinin siemenien kylmäkarkaisu (lähellä nollaa astetta jokunen päivä), se auttaa siemenien itämistä. Itämisaika 1-2 viikkoa +21 asteen lämmössä. Rosmariinia voidaan kasvattaa ruukuissa ja ikkunalaudalla taimikasvatuksena. Tarvitsee hyvin lämpimän, aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Rosmariinia kastellaan vain varovaisesti.

You may also like...

Translate »