Yrtit lääkkeenä yleisesti

Yrtit lääkkeenä yleisesti

On ollut tiedossa jo pitkään, että yrteillä on parantavia vaikutuksia – jo kauan ennen kuin moderni lääketeollisuus syntyi. Vieläkin käytetään eräitä yrttejä lääkkeiden valmistukseen. Yrttilääkinnässä on se hyvä puoli, että yrttirohdoilla ei ole synteettisiin lääkkeisiin monesti liittyviä haittaavia sivuvaikutuksia (sivuvaikutukset tulevat esiin varsinkin pitkäaikaisessa lääkkeiden käytössä).

Yrttien erilaiset vaikutukset ihmisen elimistössä ovat moninaisia. Yrtit stimuloivat maku- ja hajuaistia ja onpa yrteissä myös vitamiineja tai hiven- ja kivennäisaineita. Jotkut yrtit pienentävä suolistokaasun syntymistä. Jos käyttää valkosipulia, voi persiljan avulla vähentää hajuhaittoja.

Yrteistä on sekin etu, että niiden avulla kyetään pienentämään suolan ja sokerin käyttöä (tavallinen suola kannattaa muutenkin korvata jollain hyvällä mineraalisuolalla, joita on saatavilla joitakin tuotemerkkejä). Jos laihduttaa, ei tarvitse tyytyä valjulta maistuvaan ruokaan, vaan yrttien avulla painonpudottaja tekee salaatistaan tai keitostaan hyvälle maistuvaa herkkua, jota toiset ihmiset kadehtivat.

Yrttien käyttö kansanperinteessä lääkinnässä

Suomalaisesta kansanrunoudesta löytyvät vanhimmat maininnat yrttien käyttämisestä lääkkeinä. Kalevalan runoudessa kerrotaan sellaisista rohdoista kuin vesi (“vesi vanhin voitehista”), hunaja, voi, tammen kuori, suolla kasvava sammal sekä ruohot. Useiden kasvien kansanomaisista nimistä paljastuu, että kyseisiä kasveja käytettiin lääkkeinä. Ja syystäkin niitäyrttejä käytettiin lääkkeinä, sillä moderni tutkimus on vahvistanut kansanomaisen tiedon monesti aivan oikeaksi.

Yrtit lääkkeenä

Yrttikasvien käyttö sairauden hoidossa on vaihdellut paikkakunnittain ja perheittäinkin. Yrttejä hyödynnettiin sen mukaan, millaista tietoa oli peritty esi-isiltä ja -äideiltä ja sen mukaan, mitä yrttejä kasvoi lähistöllä. Kun käytettiin jotain kasvinosaa, pidettiin tuoretta kasvia parempana kuin kuivattua. Sisäisesti yrttikasvien osia käytettiin vahvana teenä tai jopa alkoholiin liottamalla. Tuoreita yrttjä käytettiin lisäksi myös ulkoisesti, hiertämällä niitä kivien välissä. Eikä voida väheksyä nykytiedonkaan valossa kasvien käyttöön parantamisessa liittyvää lume- eli plasebo-vaikutusta, sillä yrtteihin liitettiin monesti maagisia uskomuksia, jotka paransivat entisestään kasvien tehoa.

Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin kirjoittama Suomalaisen talonpojan koti-lääkäri on merkittävä tietolähde kansanomaiseen yrttilääkintään. Siinä Lönnrot antoi tarkkoja ohjeita yrttikasvien keräämisestä ja käsittelytavoista. Lönnrotin neuvot olivat niin hyviä, että samoja käytäntöjä käytetään nykyäänkin.

Yrttikasveja on käytetty perinteisesti myös hauteina tai poltettu tupakan tavalla ja onpa kasveista tehty vihtoja, joiden avulla sitten saunottiin. Kuten on sanottukin, että jos sauna, terva ja viina ei auta, on tautikuolemaksi. Mutta nuo perinnehoidot ovat nykyään tulleet hylätyiksi lähestulkoon kokonaan tehottomina. Tosin haudehoidot helpottivat reumatismia sekä kipeitä lihaksia. Kuumaa haudottiin kuumalla ja kylmää kylmällä, oli yleisohjeena entiseen aikaan. Mutta moderni lääketiede käyttää päinvastaisella tavalla kylmää ja kuumaa.

Varoitus yrttilääkinnän käyttämisen osalta

Ei kuitenkaan niin hyvää, ettei jotain negatiivistakin. Monesti kansanomaisen yrttilääkinnän taustalla oleva “teoria” oli epäpätevä. Uskottiin näet, että sairauden taustalla elimistössä oli “epäterveitä nesteitä” ja “tautiaineita”, jotka piti poistaa kehosta, jotta sairas saattoi parantua. Tämän operaation uskottiin onnistuvan rohdoskasvien avulla. Lisäksi – kun luetaan vanhoja yrttien lääkekäyttöä esitteleviä kirjoja – on aihettatietää, että monet kansanomaisen lääkinnät hoitomuodot sekä yrttilääkkeet eivät olleet ainoastaan tehottomia, vaan vieläpä ne olivat suorastaan vaarallisia. On siis välttämätöntä noudattaa yrttilääkintää harjoitettaessa mitä suurinta varovaisuutta: ota aina selvää huolellisesti yrttikasvien ominaisuuksista ja ole varma, että tunnistat kasvien lajit oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »