Yrtit alkoholi

Yrtit alkoholi

Yrtit alkoholi: kokeilepa yhdistelmää yrtit + alkoholi niin yrttien tarjoama nautinto kasvaa entisestään.

Yrtit alkoholi: katajanmarja

Eräs pisimpään alkoholin maustamiseen käytetty yrtti on katajanmarja. Genever on eräs tällainen maustetty alkoholijuoma ja muita ovat akvaviitti sekä gini. Pohjoismaiseen yrtit + alkoholi -perinteeseen kuuluu  oluen maustaminen katajanmarjalla ja kaljaakin siitä on valmistettu. Genever on Hollannista peräisin oleva viljaviina, jonka ainoa mauste on katajanmarja.

Yrtit alkoholi: kumina

Jo monta sataa vuotta on kuminalla maustettu alkoholijuomia, viinaa ja viiniä. Liköörien makua on parannettu kuminan siemenistä tislaamalla saatua öljyä käyttämällä. Perinteisissä alkoholinmaustamisneuvoissa kumina onkin tavallisin yrtti. Akvaviiteille se on pääasiallinen maustaja. Tuollaisten viljaviinojen maku saadaan kypsäksi isoissa tammitynnyreissä.

Yrtit alkoholi: yrteillä maustetut viinat

On monia viinoja, joita maustetaan yrteillä. Kun DDR eli Itä-Saksa oli vielä olemassa niin suosituin alkoholijuoma siellä oli Jägermaister, jolle makua toivat lakritsi sekä anis, mutta eivät vain ne, vaan peräti 55 erilaista yrttiä, joten yrtit olivat tässä juomassa tosi hyvin edustettuina.

Italialaisista yrtit + alkoholi -yhdistelmistä mainittakoon Fernet Branca, jonka maussa tuntuu koiruoho vahvana, minkä lisäksi siinä viinassa on minttua.

Skotlantilaisten yrtit + alkoholi -juomista voidaan tuoda esille Drambuie-mallasviski. Siinä on jopa 45 erilaista yrttiä makua antamassa ja lisäksi vielä hunajaa on siihen sekoitettu.

Jägermeister-yrttiviina

Yrtit alkoholi: eräitä perinteisiä yrttiviinoja

Aluksi Skandinavian kansat joivat maustamatonta väkiviinaa, mutta koska pohjoismaalaistenkaan suu ei ole tuohesta tehty niin yrtit löysivät tiensä vihdoin myös viinaan. Skandinaviassa viinan mausteina käytettyjä yrttejä ovat olleet perinteisesti  maruna, rohtoliperi, kumina, fenkoli, katajanmarja ja pukinjuuri. Ei ainoastaan juomana käytetty näitä yrteillä maustettuja viinoja, vaan lisäksi niitä käytettiin lääkintään sekä niin sanottuina taikajuomina.

 Yrtit alkoholi: varoituksen sana tiettyjen kasvien käyttöä kohtaan

On eräitä alkoholin maustamiseen käytettyjä kasveja, joita ei pitäisi enää kuitenkaan käyttää niiden haittojen takia. Näitä kasveja ovat kevätesikko, pietaryrtti, suopursu ja kielo (kielohan on tunnettu myrkyllisenä kasvina).

Yrtit alkoholi: yrttiuutteet

Alkoholia on myös yrttiuutteissa, joissa alkoholia käytetään, koska yrttien vaikuttavat aineet ovat kemialliselta rakenteeltaan kovin monenlaisia. Öljyt eivät liukene veteen. Siksi niiden eristämiseen ei sovellu vesi eikä liuos, jossa on runsaasti vettä. Alkaloidit ja väriaineet (esim.lehtivihreä) ja karotenoidit saadaan uutettua orgaanisiin liuottimiin, kuten etyylialkoholiin.

You may also like...

Translate »