Yksivuotisten yrttien viljely

Yksivuotisten yrttien viljely

Useat Suomen ilmasto-oloissa kasvavista yrteistä ovat yksivuotisia. Sellaisia yrttejä ovat muun muassa basilika, tilli ja korianteri.  Avomaalla yksivuotisia yrttejä kasvatettaessa on hyvä muistaa, että säännöllisesti käytetyt yrtit kannattaa kylvää pihapiiriin helpomman saatavuuden takia. Yrttitarha voidaan esim. ruuduttaa säännöllisen muotoisiin kasvatusruutuihin. Nyrkkisääntö yksivuotisten yrttien sijoittelussa avomaalle on, että suurikokoiset yrttikasvit eivät saa varjostaa pienikokoisia yrttejä. Niin suurikokoiset kuin pienet yrtit tarvitsevat auringonvaloa joka päivä. Lisäksi hyvä tapa yrttien avomaankasvatuksessa on sijoitella yksivuotiset ja monivuotiset yrtit omiksi kasvuryhmikseen. Yksivuotiset yrtit on syytä kasvattaa paikassa, missä niitä pääsee hoitamaan helposti eli kotipihalle tai sitten ruukussa ikkunalaudalla, terassilla tai parvekkeella.

yrttien viljely

Yrttien – niin yksivuotisten kuin monivuotistenkin – siemenet kylvetään ½ – 3 sentin syvyyteen kosteaan maahan sen mukaan miten pieniä tai isoja siemenet ovat. Yrttimaahan tehdään ketjulla, haravalla tai vaikka kepillä vakoja, jotka eivät ole syviä. Kun siemenet on kylvetty, niiden päälle laitetaan melko ohut kerros joko kuohkeaa multaa tai hiekkaa ja myös turve käy tarkoitukseen. Maan pinta peitetään harsolla suojaksi hallaa vastaan, kun maan pinta on ensin taputeltu tiiviiksi. Jos sää on selkeä, tarvitaan kastelua päivittäin.

Jos kasvattaa yksivuotisia yrttejä ikkunalaudalla, ovat itään tai länteen päin suunnatut ikkunat parempia. Mutta myös etelänpuoleinen ikkuna käy yrttien kasvatukseen, mutta silloin huone on tarpeellista tuulettaa kun sää on kuuma. Ikkunalautakasvatuksessa sekä lämmön että riittävä auringonvalomn saanti on ensiarvoista. Lisävaloa tarvitaan, jos yrttejä kasvattaa sisätiloissa. Yrttejä on leikeltävä ja latvottava niin kauan kuin kasvukautta kestää, että yrteistä tulisi tuuheita. Uudet versotkin kasvavat paremmin sillä tavalla. Latvomisella tarkoitetaa taimin katkaisua latvan kohdalta.

Koska moni yrtti tuoksuu vahvasti, ei niihin tule helpolla tuhohyönteisiä. Jos tuhohyönteisiä kuitenkin pääsee tulemaan yrtteihin, voi tuholaisia torjua huuhtelemalla yrttejä 50-54 asteisella vedellä varovaisesti. Tavallinen mäntysuopaliuos soveltuu myös hyvin tuhohyönteisien torjumiseen (esim. lehtikirvojen). Tuhka sopii etanoiden torjuntaan. Ne lehdet, jotka erityisesti ovat tuholaisten vaurioittamia, kannattaa leikata pois. Jos jokin kasvitauti iskee yrttiin sen voi heittää pois kokonaan.

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »