Variksenmarja

Yrtin Variksenmarja tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Variksenmarja (Empetrum nigrum) kuuluu kanervakasvien heimoon. Tällä matalalla ainavihannalla varpukasvilla on monta nimeä suomenkielessä, yleisimpiä muita nimityksiä on kaarnikka.

Variksenmarja esiintyy kahtena eri alalajina. Variksenmarja on yleinen koko Suomessa rämeillä sekä kankailla. Lapissa variksenmarjaa tavataan lisäksi tuoreissa kangasmetsissä ja lehdoissa sekä tuntureilla. Pienien reunoilta kiertyneiden lehtiensä takia variksenmarja on kestävä kuivuudelle ja talvestakin variksenmarja selviää, vaikka lunta olisi vähemmän. Kukat variksenmarjassa ovat vaaleanpunaisia ja tuulipölytteisiä, jonka ansiosta melkein joka vuosi saadaan suuri sato marjoja. Kiiltävänmustissa luumarjoissa on sisäänpäin painuneet kärjet.

Variksenmarjaa ei viljellä, se on luonnonvarainen kasvi. Se on vuoden 2012 marjaksi valittu.

Käyttötavat

Variksenmarjassa ei ole paljon mehua, mutta jos variksenmarjaa lisätään juolukan, mustikan tai mustaherukan joukkoon siitä saadaan mehua, viinejä, marmeladia sekä marjaruokia ihan hyvin. Pohjoisen Euraasian kansoille variksenmarja on aina ollut merkittävä marja ja tärkeä C-vitamiinin lähde (11 mg/100 g) ja jopa mauste, jolla on maustettu monenlaisia ruokia kuten lihakeittoa. Maultaan variksenmarja on mieto ja siinä on paljon vitamiineja, kuitua ja varsinkin flavonoideja enemmän kuin yhdelläkään muulla Suomessa esiintyvällä marjalla.

variksenmarja

Lisäksi variksenmarjasta saatavaa violettia väriä on käytetty kankaiden värjäämiseen.

Varikset eivät syö kasvin nimestä huolimatta variksenmarjoja, mutta kanalinnut syövät.

Lääkinnälliset vaikutukset

Keripukin torjuntaan ja hoitamiseen on käytetty variksenmarjaa sen melko suuren C-vitamiinipitoisuuden takia. On syytä huomioida, että variksenmarjan kukkien mesi on myrkyllistä.

Ihmisen elimistö kokee flavonoidit vierasaineiksi koettaen erittää ne pois pian, mutta juuri tämän reaktion avulla muodostuvat entsyymit saavat aikaan mutageenien ja karsinogeenien poistumisen kehosta.

Yrtin säilytys

Variksenmarjoja voidaan säilöä pakastamalla. Mutta variksenmarja säilyy mainiosti viileässä useita päiviä, joten pakastamisella ei ole kiirettä.

Yrtti maailmalla

Variksenmarja on koko pohjoisen Euraasian (Eurooppa ja Aasia) alueilla yleinen ja laajalti käytetty marjakasvi. Kansanperinteessä variksenmarjaa on joskus nimitetty karhunmarjaksi, mitä nimitystä on sovellettu myös sudenmarjaan. Lappalaiset ovat kutsuneet variksenmarjaa tunturimustikaksi.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »