Tyrni

Yrtin tyrni tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Tyrni (Hippophaë rhamnoides) on hopeapensaskasveihin kuuluva puumainen pensas, joka on piikikäs sekä C-vitamiinia sisältäviä marjoja tuottava.

Tyrni on luonnon pioneerikasveja ja alueella, jossa maata nousee merestä tyrni saa hyvin elintilaa, kuten Pohjanmaan rannikolla. Tyrni tarvitsee kasvaakseen optimaalisesti vapaata uutta maata sekä paljon valoa, sillä tyrni ei menesty jos muut kasvit varjostavat sitä. Tyrni voi kasvaa ravinneköyhässä maassa, sillä tyrnin juurinystyröiden bakteerit pitävät huolta, että tyrni saa tarpeeksi ravinteita. Suomessa tyrni esiintyy Ahvenanmaalta Pohjanlahden rannikkoseudulle ja Tornioon asti ulottuvalla alueella sekä Suomenlahden rannikolla ja villiytyneenä paikoitellen Etelä-Suomessakin.

Tyrni

Suomeen tyrni saapui varhain, jo jäätiköiden sulamisen jälkeen ollen ensimmäisiä puuvartisia kasveja maassamme. Tyrni sitoo tehokkaasti hiekkaa muodostaen syvälle maahan ulottuvan ja laajalevinneisen juuriston. Suomalaiset tyrnipensaat ovat sitä yhtä lajia, joka kasvaa Euroopassa luonnonvaraisena. Kasvina tyrni on hyvin kestävä ja tehokkaasti leviävä pystyen nopeasti kasvamaan laajalle levittyneeksi kasvustoksi. Tyrni ei säikähdä kuivuuttakaan, ja tulvat sekä suolaisuuden se kestää myös.

Tyrniä voidaan viljellä ja suosittu viljelykasvi tyrni onkin Suomessa. Kasvupaikaksi tyrnille sopii parhaiten hiekkainen moreenimaa, joka on happamuudeltaan neutraali ja lisäksi mikään ei saa varjostaa tyrnipensasta. Jos tyrniä viljellään, tarvitaan kuutta naarastyrniä kohden yksi koirastyrni.

Käyttötavat

Tyrnin avulla on värjätty keltaisiksi pellava- ja villakankaita.

Ravintokäytössä tyrni on erinomainen ja sen marjoista voidaan valmistaa mehua, hyytelöä, hilloa ja likööriä. C-vitamiinin lisäksi tyrnin marjoissa on A-vitamiinin esiasteita. Siemenien öljyssä on paljon E-vitamiinia.

Lääkinnälliset vaikutukset

Keripukin torjuntaan on perinteisesti käytetty tyrnin marjoja sekä puristemehua. Lisäksi marjat vaikuttavat limakalvoihin supistavasti ja antiseptisesti. Ripuliakin voi tyrnin marjoilla parantaa. Tyrnin lehdet ja kukat soveltuvat ihottuman hoitoon ja siemenistä saa apua ummetukseen. Kansanlääkinnässä Venäjällä ja Kiinassa on tyrnimehulla hoidettu ihotulehduksia, palovammoja sekä silmissä olevia sairauksia. Tyrniöljy soveltuu mm. palohaavoihin.

Yrtin säilytys

Tyrnin marjoja voidaan säilöä pakastamalla ja hillosokerin avulla niistä voidaan keittää hilloa. Mehulingolla voi marjoista tehdä mehua ja pakastaa jääpalapusseihin.

Yrtti maailmalla

Tyrni on euraasialainen pensaskasvi, jota esiintyy Euroopassa mm. Pohjanmerenm, Itämeren ja Mustanmeren rannikoilla sekä Pyreneiden, Alppien ja Karpaatien vuoristoissa. Aasian puolella tyrniä kasvaa Kaukasuksella ja Himalajalla. Antiikin ajan ihmiset arvelivat tyrniä myrkylliseksi. Tyrnin lehtiä annettiin antiikin aikaan hevosille rehuksi, sillä lehtien avulla hevoset saivat kiiltävän karvan ja syöpäläisiä saatiin karkoitettua.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »