Persilja

Yrtin persilja tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Persilja (Petroselinum crispum) kuuluu sarjakukkaiskasveihin. Luonnossa persiljaa esiintyy mm. Välimeren ympäristössä ja Länsi-Aasiassa, joilta alueilta yrtti on ilmeisesti kotoisin. Villiintyneenä persiljaa kasvaa useilla alueilla Euroopassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Suomessa persilja ei kasva luonnossa, mutta sitä voidaan viljellä. Persilja on kaksivuotinen, mutta joskus se kasvaa myös useampana vuotena.

Persilja

Persiljan viljeleminen onnistuu niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin ja ruukuissakin sitä voidaan kasvattaa. Kala- ja säilyketeollisuus ovat persiljan suurkuluttajia. Suurviljelyssä persilja kasvatetaan yksivuotisena yrttinä. Jotta persilja kasvaisi hyvin, sen kasvupaikan tulisi olla multava ja aika kostea sekä ravinnerikas. Kuiva tiivis savimaa ei sovi persiljalle. Lannoituksen suhteen ei ole mitään erityisiä niksejä, tavallinen kompostilannoitus riittää (2-4 kg per neliömetri).

 Käyttötavat

Kuumentamattomasta persiljasta saa runsaasti A-vitamiinin esiastetta sekä C-vitamiinia. Persilja pitäisikin käyttää tuoreena. Persilja sopii mausteeksi hyvin, sillä se ei vie muiden ruoka-aineiden makua. Persiljaa voi käyttää monissa eri ruokalajeissa mausteena. Persillijasta voidaan myös keittää “Teetä.”

Lääkinnälliset vaikutukset

Persiljalla on myös lääkinnällisiä vaikutuksia ja hoitotarkoituksiin käytetään persiljan tuoreita lehtiä, juuria sekä lohkohedelmiä. Persiljan hedelmiä ei pidäkään käyttää muuten kuin rohtona. Persiljalle sopivia rohdostarkoituksia ovat virtsatievaivat, reumatismi, kuukautiskivut ja ilmavaivat. Jopa kuukautisia edistävää ja abortoivaakin vaikutusta persiljalla on (niinpä raskauden aikana ei persiljaa pidä missään tapauksessa käyttää suuria määriä). Persilja laukaisee kouristuksia ja lisää veren virtaamista ruoansulatuselimiin. Persiljaa voi käyttää myös ulkoisesri rohtotarkoituksiin, jolloin persilja auttaa turvotukseen, ruhjeisiin ja mustelmiin.

Yrtin säilytys

Persiljaa voi säilyttää kuivattuna, mutta silloin se on selvästi miedompaa kuin tuore persilja eikä siinä ole vitamiineja yhtä paljon. Persilja säilyy parhaiten jääkaapissa n. +4 asteessa ovilokerossa muovipussissa.

Yrtti maailmalla

Jo antiikin aikoina persiljaa käytettiin sekä lääkkeenä että mausteena. Antiikin aikoina persilja oli hyvänä pidetty lemmenrohto. Persiljan suvun latinankielinen nimi on Petroselinum ja se palautuu  muinaiseen Kreikkaan. Nimi on todennäköisesti johdettu sanoista petros (kivi tai kallio) ja selino (selleri). Persiljalla on sileälehtinen lajike, jota kasvatetaan varsin suosittuna Keski-Euroopassa.

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »