Monivuotisten yrttien viljely

Monivuotisten yrttien viljely

Monivuotisten yrttien viljely ei ole sen vaikeampaa kuin yksi- tai kaksivuotisten  yrttien. Monivuotisia yrttejä ovat muun muassa iisoppi, mäkimeirami, mintut, rosmariini ja sitruunamelissa. Jos samassa yrttitarhassa on sekä yksi- että monivuotisia yrttejä, ne kannattaa pitää erillään toisistaan omissa ryhmissään. Rosmariini on sen verran kylmänarka yrtti, että syksyllä kun sato on korjattu talteen on rosmariini hyvä ottaa sisätiloihin talven ajaksi.

Samanlainen tietotaito toimii monivuotisten yrttien kasvattamisessa kuin yksivuotisten tai ylipäätään erilaisten hyötykasvien viljelyssä. Monivuotiset yrtit saa kukoistamaan säännöllisellä hoitamisella. Monet asiat vaikuttavat yrttien makuun, varsinkin kesän olosuhteet. Aurinko houkuttelee yrttejä valmistamaan paljon eteerisiä öljyjä.  On hyvä tietää, että yksivuotisia yrttejä on tarjolla runsaammin kuin talven yli kestäviä monivuotisia yrttejä. Monivuotiset yrtit soveltuvat hyvin esim. kesämökin puutarhaan, jossa ne tulevat toimeen omillaan ihan hyvin.

Vaivaton maustesipuli monivuotisena yrttinä

Ruohosipuli on monivuotinen yrtti, jonka kasvattaminen on hyvin helppoa. Riittää, kun istuttaa ruohosipulin aurinkoiseen tai puolivarjoisaan maahan ja kosteutta pidättävään multaan. Ruohosipulista saa sitten satoa vuosi vuodelta. Kokeile myös pillisipulia, joka on ruohosipulia muistuttava yrtti, tosin se on paksuversoinen.

Taimikasvatusta myös monivuotisille yrteille

On kannattavaa harjoittaa myös monivuotisten yrttien taimikasvatusta, koska taimikasvatuksen avulla yrttien itäminen nopeutuu ja kitkeminen tulee myös helpommaksi. 4-8 viikkoa on hyvä aika taimikasvatukselle.

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »