Meirami

Yrtin tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Maustemeirami (Origanum majorana) kuuluu huulikukkaiskasvien heimoon. Meirami on lähtöisin Pohjois-Afrikasta sekä Lounais-Aasiasta ja sieltä käsin maustemeirami levisi Eurooppaan keskiajalla. Maustemeiramilla on pienet ja harmaat lehdet sekä palleromainen kukka ja hieno tuoksu. Luonnossa maustemeirami esiintyy monivuotisena yrttinä, mutta Suomessa maustemeiramin viljely on mahdollista ainoastaan yksivuotisena. Turun alueella maustemeiramia viljeltin jo 1600-luvulla. Maustemeirami onkin Suomen vanhimpia yrttikasveja. Maustemeirami tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän viljelypaikan ruukkupuutarhassa. Maustemeiramin viljely ei ole vaikeaa. Suotuisin lämpötila itämisvaiheessa on +15 astetta.

Käyttötavat

Maustemeirami on myös ravintokasvi, ja se on Suomessa eniten käytettyjä yrttejä tillin ja persiljan ohessa. Maustemeiramilla voi maustaa mm. spagettikastikkeita, hernekeittoa ja monia muita ruokia. Maustemeiramia voi mainiosti käyttää yhdessä basilikan, kyntelin ja timjamin kanssa. Muiden mietojen maustekasvien kanssa maustemeiramia ei kannata käyttää, sillä niiden maku jää maustemeiramin alle.

Meirami  photo

Ruokien lisäksi maustemeiramia käytetään myös kosmetiikassa erilaisissa kasvovesissä, kylvyissä ja naamioissa, missä kaikissa maustemeirami virkistää ja supistaa ihoa. Rasvaisen ja väsyneen ihon hoitoon maustemeirami sopii erittäin hyvin.

Lääkinnälliset vaikutukset

Maustemeiramilla on lääkinnällisiä vaikutuksia ja niitä varten maustemeiramista otetaan lehdet sekä kukkivat versonlatvat. Eteerinen öljy on yrtin merkittävin vaikuttava yhdiste. Maustemeiramia käytetään kouristuksien laukaisemiseen sekä rauhoittamaan. Teenä voi maustemeiramia myös käyttää ja tällä tavalla voi koettaa hoitaa ruoansulatusvaivoja ja lieviä keuhkoputkentulehduksia (bronkitis). Jos kärsii unettomuudesta, kannattaa kokeilla illalla kupillista lämmintä maustemeiramiteetä. Haavavoiteeksikin maustemeirami sopii ja sillä on antiseptisiä ominaisuuksia.

Yrtin säilytys

Maustemeiramin säilyttäminen on mahdollista kuivaamalla, pakastamalla sekä öljyssä tai etikassa säilömällä.

Yrtti maailmalla

Maustemeiramin suvun nimi Origanum on peräisin kreikankielen sanoista oros sekä ganos ja niiden merkitys on suomeksi “vuorien kaunistus”. Välimeren ympäristössä antiikin aikoina maustemeiramin katsottiin olevan ilon sekä onnen yrtti. Lämpimämmässä ilmastossa maustemeiramia voi viljellä monivuotisena yrttinä. Euroopassa luonnonvaraisena esiintyy mäkimeirami ja sitä on kansan parissa käytetty samalla tavalla kuin maustemeiramia.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »