Maté-yrttijuoma

Maté-yrttijuoma

Yrttijuomia (“yrttitee” virheellisesti) on tarjolla monenlaisia makuja. Etelä-Amerikasta on peräisin perinteinen Maté, jota saadaan yerba mate-kasvista (Ilex paraguariensis). Maté-yrttijuoman maku on voimakas ja tumma, se muistuttaa tupakkaa. Matén uskotaan piristävän ja rentouttavan. Mate on joidenkin ihmisten kokemuksen mukaan piristävä vaikutukseltaan, sillä siinä on kofeiinia sekä 2 muuta metyyliksantiinia ja näiden yhteisvaikutus koetaan ennemminkin rentouttavana yleensä, mutta jotkut maté -yrttijuoman nauttijat piristyvät. Maté-yrttijuoman juomiseen on ihmisillä jopa omanlainen astia, josta sitä imetään pillillä.

Maté-yrttijuoma kansanlääkinnässä

Yrttijuomia on kansanlääkinnässä perinteisesti käytetty itsehoitomenetelmänä. Sen mukaan millaista vaikutusta tavoitellaan yrttejä valitaan ja sekoitetaan kuumaan veteen (ei aina kuitenkaan kiehuvaan veteen, vaan joskus myös viileämpään). Jotta yrteissä olevat vaikuttavat aineet ennättäisivät liueta veteen on yrttien annettava hautua vedessä tavallisesti noin 5-15 minuuttia.

Maté-yrttijuoma

Otetaan kaksi esimerkkiä yrttijuomien hoitavista vaikutuksista. Jos tavoitellaan rauhoittumista niin voidaan käyttää vadelman tai mansikan lehtiä, poimulehteä tai horsman lehtiä.

Nuhan itsehoitona voidaan käyttää nokkosen tai vaivaiskoivun lehtiä, kuusenkerkkiä ja siankärsämön kukkia.

Samalla yrtillä voi olla useampiakin erilaisia vaikutuksia, jotka on syytä selvittää ennen kuin yrttiä (tai sen osaa kuten lehtiä tai kukkia) lähtee käyttämään yrttijuomana.

Maté-yrttijuoma muistuttaa hieman vihreää teetä

Maté-yrttijuoma on jossain määrin vihreän teen kaltainen maultaan. Karvaus on kuitenkin maté-yrttijuomassa voimakkain maku (jos käyttää toistamiseen samoja puruja niin karvaus vähenee). Maté-yrttijuoman nauttimiseen on perinteisesti liittynyt sosiaalisuus. Tyypillistä on kokoontua pienellä porukalla juomaan matea yhteisestä kupista. Siinä toimitaan niin, että mate-kuppi täytetään matepuruilla aluksi. Seuraavaksi joku porukasta täyttää kupin kuumalla vedellä toistuvasti ja vuoron perään jokainen porukan jäsen juo kupin sisällön kokonaan.

Kurpitsasta tehty mate kulho, Calabash sekä kaksi eri mallista Bombillaa.

Kurpitsasta tehty mate kulho, Calabash sekä kaksi eri mallista Bombillaa.

Maté-yrttijuoma: on myös virvoitusjuoma matesta

Club-Mate on mate- uutteesta valmistettu hiilihapotettu virvoitusjuoma. Tässä mate -juomassa on muita virvoitusjuomia jonkin verran enemmän kofeiinia, mutta vähemmän sokeria. Saksalainen panimo alkoi tuottamaan mate -virvoitusjuomaa jo vuonna 1924.

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »