Karpalo

Yrtin tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Karpalo (Vaccinium oxycoccos) kuuluu kanervakasveihin ja soillamme esiintyy koko maassa kahta eri lajia karpaloa, isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) ja pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum). Pikkukarpalo on Pohjois-Suomessa tavallisempi karpalolaji. Yleisnimitys “karpalo” merkitsee isokarpaloa, jolla on nimensä mukaisesti suurempi marja. Noilla kahdella karpalolajilla on erilaiset kasvupaikat. Isokarpaloa kasvaa märässä sammalikossa ja pikkukarpalo puolestaan esiintyy vähemmän vetisillä mättäillä. Karpalot ovat kaksivuotisia ja niiden lehdet ovat vihreitä koko sen ajan.

Karpaloiden kukat ovat tähtimäisiä ja vaaleanpunaisia ja ne alkavat kukkia kesä-heinäkuussa. Karpaloiden marjat tulevat kypsiksi syys-lokakuussa ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Eri alueilla marjojen koko vaihtelee ja runsaan pektiinipitoisuuden takia karpaloiden marjat ovat kovia myös kypsinä. Talvella pektiinin ja erilaisten happojen määrä pienenee karpaloiden marjoissa kun taas sokeria muodostuu enemmän. Tällöin marjat pehmenevät ja tulevat makeammiksi. Karpalo säilyy hyvin sellaisenaan, sillä marjoissa on paljon bentsoehappoa.

Karpalon viljelyä on kokeiltu Suomessa jonkin verran, sekä Suomen luonnossa esiintyvän karpalon että Pohjois-Amerikasta tuodun pensaskarpalon (Vaccinium macrocarpon). Satoa voi poimia syyskuun lopulta lumen tuloon tai ihan kevääseen asti.

karpalo photo

Käyttötavat

Karpaloa voidaan käyttää aika monella eri tavalla. Siitä saa terveellistä mehua muun  muassa. Muutenkin karpalon käyttötavat ovat samanlaisia kuin puolukan: hyytelöt, hillot, kiisselit ja nektarit. Likööreihin karpalo sopii aromiksi. Karpalosta saa myös karamelliä kastamalla karpaloita munanvalkuaiseen ja pölysokerissa kierittämällä sitten. Ravintoarvot ovat karpalossa hyviä, marjoissa on sekä vitamiineja että hivenaineita.

Lääkinnälliset vaikutukset

Karpalo on erittäin terveellinen marja. Siinä on antioksidantteja, jotka poistavat kehosta myrkkyjä sekä ehkäisevät syöpää, diabetesta (“sokeritautia”) sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Karpalon happamuus ehkäisee virtsatietulehduksia ja lisäksi karpalon avulla voidaan  estää ientulehdusta. On syytä huomioida, että karpalon suuri happamuus voi rasittaa mahaa. Karpalomehu on hyvä tuki antibiootti- ja sulfahoidolle, koska juoma vahvistaa lääkkeiden vaikuttavuutta kun hoidetaan munuaistulehdusta.

 Yrtin säilytys

Kova kuori on perusta karpalon hyvälle säilyvyydelle. Marjoja voidaan pakastaa.

Yrtti maailmalla

Karpaloa – sen eri lajeja – esiintyy niin Euraasiassa kuin Pohjois-Amerikassa ja karpaloiden marjat ovat tunnettuja ja käytettyjä esiintymisalueillaan. Karpalon lehtiäkin on käytetty marjojen lisäksi terveydenhoitoon.

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »