Juolavehnä

Yrtin juolavehnä tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Juolavehnä (Elymus repens) eli valkojuuri toiselta nimeltään kuuluu heinäkasvien heimoon. Kaikenlaisten paikkojen yleinen rikkaruoho, jonka kitkeminen kokonaan pois on hyvin vaikeaa. Tosin tiivistyneessä kasvumaassa se ei menesty. Helppoliukoisesta typestä juolavehnä hyötyy. Suomessa on erilaisia juolavehnäkantoja ja ne ovat kulkeutuneet tänne Keski- ja Itä-Euroopasta ihmisen toiminnnan seurauksena. Merenrannoilla esiintyy matalampaa ja harmaampaa rotua, joka on jääkauden jälkeen meille alunperin tullut juolavehnärotu. Juolavehnän viljely ei ole vaikeaa, se kun on todellakin jokapaikan heinäkasvi, jolla on rönsymäinen maavarsisto.

Käyttötavat

Juolavehnää voi käyttää monella tavalla, eikä kaikkia käyttötapoja edes tiedetä enää. Juolavehnän maanpäälliset osat sopivat hyvin karjalle rehuksi ja sen ravintoarvo on yhtä hyvä kuin timoteillä. Sioille voi antaa juurakoita. Juolavehnän juurakossa on paljon hiilihydraatteja ja pula-aikoina juurakoita onkin käytetty kuivaamalla ja jauhamalla leipätaikinoihin. Paahdettuna juolavehnän juurakkoa voi käyttää kahvin korvikkeena.

 Lääkinnälliset vaikutukset

Juolavehnä on perinteisesti käytetty rohtokasvi (kansanlääkinnässä juolavehnää on  käytetty mm. veren puhdistamiseen). Onpa juolavehnää myyty apteekeissakin. Syksyisin talteen korjattavaa juurakkoa käytetään rohtona. Juurakossa oleva agropyreeni (eteerisen öljyn pääkomponentti) näyttää tehoavan antibiootin lailla mikrobeihin. Juolavehnässä on aineksia, jotka edistävät virtsanerittymistä sekä limaa irrottavasti, joten juolavehnää kannattaa käyttää jos on limaista yskää. Juolavehnän juuri edesauttaa ruoansulatusta sekä ulostamista.

Huom! Jos veressä on runsaasti kaliumia,  ei juolavehnää pitäisi käyttää.

Yrtin säilytys

Kuivassa ja huoneenlämmössä.

 Yrtti maailmalla

Juolavehnä kasvaa koko maapallolla ja se on monivuotinen heinäkasvi. Se muodostaa tiheitä kasvustolaikkuja rönsyilevällä maavarsistollaan. Monesti juolavehnää pidetään vain kiusallisena rikkaruohona, mutta osataan sitä hyödyntääkin.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »