Islanninjäkälä

Yrtin Islanninjäkälä tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Islanninjäkälä (Cetraria islandica (L.) Acharius) on levästä ja sienestä muodostunut sekovartinen kasvi. Levä ja sieni elävät islanninjäkälässä symbioosissa. Islanninjäkälä on 5-10 cm korkea, usein vaalealaikkuinen, yläpinnaltaan tummanruskea ja alapinnaltaan vaaleampi. Islanninjäkälä esiintyy yleisesti koko Euroopassa vuoristoalueilla. Se kasvaa myös Aasiassa. Tiettävästi islanninjäkälää ei ole varsinaisesti viljelty, vaan sitä on kerätty luonnosta.

Käyttötavat

Nimi islanninjäkälä tulee siitä, että Islannissa sitä oli kauan käytetty lääkkenä. Saamelaisetkin ovat käyttäneet islanninjäkälää ruokana. Islanninjäkälä kuuluu kauppayrtteihin. Etenkin nälkävuosina islanninjäkälää on laajalti käytetty ruoaksi. Suomessa esiintyvistä jäkälälajeista islanninjäkälällä on paras ravintoarvo. Neuvostoliitossa islanninjäkälästä tehtiin jopa alkoholia.

Ennen ravinnoksi nauttimista islanninjäkälä pitää esikäsitellä, koska siinä on ihmiselle haitallista happoa. Esikäsittelyyn käytetään emäksisiä aineita kuten soodaa.

Islanninjäkälän happojen värillisyyden takia niitä on käytetty myös tekstiilien värjäykseen. Koristetarkoiituksiinkin islanninjäkälää on käytetty sekä elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa. Leipäänkin voi laittaa islanninjäkälää jauhojen jatkeena.

Islanninjäkälä

 

Lääkinnälliset vaikutukset

Islanninjäkälää on käytetty rohdoskasvina maha- ja suolistovaivoihin,  ruokahalun puutteeseen ja ylempien hengitysteiden tulehduksiin lievittämään yskänärsytystä sekä irrottamaan limaa. Islanninjäkälän avulla on hoidettu myös tulehduksia ja limakalvojen ärsytyksiä. Islanninjäkälän hapoilla on antibioottisia ja bakteereita tappavia vaikutuksia.

Yrtin säilytys

Islanninjäkälä otetaan maasta käsin ja  roskat poistetaan. Keräys tehdään sulan  maan aikaan.  Islanninjäkälät huuhdotaan ja kuivataan huoneenlämmössä.  Jäkälä säilytetään rouheena paperipusseissa tai -säkeissä.

Yrtti maailmalla

Islanninjäkälä on tunnettu hyvin Euroopan ja Aasian alueilla ja varsinkin Islannissa, jonka mukaan jäkälä on nimetty.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »