Fenkoli

Yrtin Fenkoli tieteellinen nimi, esiintyvyys luonnossa ja viljely

Fenkoli on toiselta nimeltään saksankumina (Foeniculum vulgare), myös nimeä maustefenkoli käytetään. Fenkoli kuuluu sarjakukkaiskasveihin (muita sarjakukkaiskasveja on esim. tuttu koiranputki). Tuoreena fenkoli on erittäin aromaattinen luonnonyrtti, kuten mm. selleri. Välimeren alueella fenkoli esiintyy luonnossa.

Fenkoli

Fenkolille paras maa on lämpimällä kasvupaikalla sijaitseva kuohkea, aika kostea ja kalkkia sisältävä pelto. Maan happamuus pitäisi olla enemmän kuin 6,3. Kun maan lämpötila on 12-15 astettta, siemenet kylvetään avomaalle kevään aikana parin sentin syvyyteen.

Käyttötavat

Fenkolin siemenet soveltuvat mausteeksi. Kokonaisina ja jauhettuina fenkolin siemeniä käytetään leivissä, kekseissä, kakuissa ja karamelleissä. Ulkomailla fenkolia käytetään kala- ja sianliharuokien mausteena sekä siipikarjan kanssa. Murskattu fenkolin siemen ja yrtin lehdet soveltuvat muun muassa muna- ja juustoruokiin makua antamaan.

Lääkinnälliset vaikutukset

Yskänlääkkeissä käytetään fenkoliöljyä. Vatsavaivoihin on käytetty kansanlääkinnässä perinteisesti fenkolin siemeniä eli hedelmiä. Fenkolista tehtyä yrttijuomaa / fenkolivettä on käytettiin ennen mm. ilmavaivoihin,  mutta nykyään fenkolivettä ei saa antaa vauvoille, koska fenkolilla voi olla syöpää aiheuttava vaikutus. Fenkolin hedelmissä olevaa anetolia voidaan käyttää kouristuksien ja ruoansulatusvaivojen hoitoon. Kaiken lisäksi anetoli on bakteereita tuhoava aine. Kuitenkin fenkolia ei pidä käyttää pitkää aikaa, sillä se lisää estrogeenin tuotantoa.

Yrtin säilytys

Öljyksi puristettuna fenkoli säilytetään viileässä sekä suojattuna auringonvalolta. Siemenet säilyvät kuivassa paikassa, joka ei ole liian kuuma.

Yrtti maailmalla

Fenkolia on maailmalla käytetty hajuvesiteollisuudessa. Jo faraonisen Egyptin ajan ihmiset tunsivat fenkolin ja käyttivät sitä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »